En favoritövning!

Hej! Idag har jag och Salza bara joggat med fokus på lösgjordheten och bärigheten men låg i formen. Detta för att avslappnat stretcha ut och jobba ryggen. Jag red på träns och tränsbett vilket jag inte gjort på länge och hjälp vad ovant det kändes med bara en tygel. Det kändes verkligen som att något fattades. Först var hon lite stark och stretig så jag jobbade med massa övergångar för att aktivera bakbenen. Ofta när de blir starka i bettet beror det på att bakbensaktiviteten inte är på topp. Då är det övergångar som gäller! 

Det är en balansgång att hitta rätt stöd i bettet. Skillnaden mellan att hästen är stark eller nästan tom i munnen är hårfin. Det gäller att hitta drivet från bakbenen, genom ryggen och fram till bettet så att hästen suger mot bettet och framåt, utan att den blir stark. Jag tycker att det kan vara svårt att hitta den där ärliga bjudningen som ger samling genom drivning. Speciellt svårt tycker jag att detta kan vara när man jobbar hästen i en låg form. Det är lätt att hästen i stället blir lång och faller isär. 

En favoritövning som jag har för att få bukt på det här är att flytta hästen utåt på volt. Man rider på en 20-metersvolt i trav och börjar styra in mot en 10-metersvolt. Tänk på att bogen ska leda vägen så att hästen inte tappar balansen och ramlar inåt. Hästen ska vara på ytterhjälpen samtidigt som bogen styr inåt. När väl på 10-metersvolten så börjar man flytta hästen utåt mot 20-metersvolten igen. Upprepa. Den här övningen tycker jag är super för att få en lösgjord häst med liksidigt sug i bettet utan att falla isär. 

Såhär i lerslasket längtar man till vår och sommar. Bjuder på en härlig vårbild! 


// Linnéa

Allmänt, Ridpass, Salza | | Kommentera |
Upp